Din externa resurs för
en säker kemikalieanvändning!
Idag utsätts många för kemiska arbetsmiljörisker i sitt arbete, som kan leda till livslånga fysiska problem. Och som arbetsgivare är det inte alltid lätt att navigera bland alla lagar, regler och standarder som finns för arbetsmiljö.
Men det ska vara lätt att göra rätt. Ta hjälp av mig –
med över 20 års erfarenhet inom miljö- och kemifältet kan jag som konsult bidra med kunskap och trygghet i frågan.
Ni får kontroll över vilka kemikalier och kemiska risker som finns i verksamheten. Det blir också enklare att undvika, fasa ut eller stoppa de ämnen ni inte längre vill ha kvar.
En komplett och kemismart lösning
När du anlitar mig kan du välja hela paketet,
eller de enskilda delar som ditt företag behöver stöd med.
Jag både stöttar i processen och hjälper till praktiskt.
Detta är en process som behöver gås igenom och uppdateras varje år. Därför passar den bra att utformas som ett årshjul
– där vi tillsammans planerar när de olika insatserna görs under året.
Utbildning
Allt börjar med kunskap.
Jag ger generella eller anpassade utbildningar inom kemikaliehantering, kemiska arbetsmiljörisker, allergiframkallande ämnen, riskbedömning etc.
Inventering & förteckning
Få koll på de kemiska riskerna.
- Få stöd i att identifiera och förteckna verksamhetens kemiska risker.
- Kemiska risker innefattar kemiska produkter och övriga kemiska risker såsom exempelvis damm och syrebrist.
- Inventeringen ligger till grund för det kommande kemikaliearbetet och är en förutsättning för aktiva produktval och substitution.
- Resultatet av inventeringen är en uppdaterad kemikalieförteckning.
Granskning & produktbedömning
Klarar produkten kraven?
Bedömning av hur era kemiska produkter, material och varor uppfyller lagkrav, kundkrav och kriterier (exempelvis bedömningssystem såsom BASTA och Svanens miljömärkning).
Riskbedömning & exponeringsbedömning
Hantera produkten på ett säkert sätt.
- Kemiska risker måste enligt lag bedömas och nödvändiga åtgärder ska vidtas.
- Bedömning av de arbetsmoment som kan innebära exponering för kemisk riskkälla, genom inandning, förtäring eller hudkontakt.
- Bedömningen utgår från den kemiska riskens inneboende egenskaper, hantering, arbetsförhållanden (tid för exponering tex), yttre faktorer och yrkeshygieniska gränsvärden.
- Exponeringsscenarion hanteras för att försäkra oss om att produkter hanteras enligt angivna (och bindande) riskminskningsåtgärder.
- Resultatet av riskbedömningen blir tydliga skyddsinstruktioner och eventuella åtgärder som ska vidtas för en säker hantering.
Hantering & information
Alla ska ha rätt instruktioner för en säker hantering.
I och med riskbedömningen beslutas hur de kemiska riskerna ska hanteras, förvaras samt vilken skyddsutrustning som krävs.
Här handlar det även om information utåt, där samtliga berörda i en verksamhet ska få information om riskerna: hur hanteringen ska gå till samt vilken skyddsutrustning som ska användas. Det handlar om tillgång till instruktioner, säkerhetsdatablad/skyddsblad och närhet till första hjälpen och saneringsutrustning.
Aktiva & hållbara produktval
Välj kemikaliesmart.
Miljöbalkens produktvalsprincip innebär att man så långt som möjligt ska undvika att sälja eller använda produkter och varor som kan befaras medföra risk för människa eller miljö, om de kan ersättas med sådana produkter som kan antas vara mindre farliga.
Ett aktivt produktval innebär att produkter och metoder utvärderas för att hitta bättre alternativ, dvs en snällare produkt för människa och miljö.
Det kan handla om nya produkter till verksamheten eller om utfasning/substitution.
Här får ni hjälp med att välja säkra och hållbara produkter – utifrån restriktionslistor, lagkrav och andra krav/kriterier.
Lagefterlevnad
Uppfyller era produkter eller er verksamhet de krav som finns?
Sist men inte minst. Ta hjälp i frågor rörande de lagar och föreskrifter som produkter eller verksamheten omfattas av.
- AFS-genomgång. Vi går igenom Arbetsmiljöverkets författningssamling och identifierar de föreskrifter som verksamheten omfattas av samt hur dessa uppfylls. Strukturerat och dokumenterat, såklart!
- REACH. Ta stöttning gällande frågor om exempelvis kandidatämnen, säkerhetsdatablad, tillstånd och begränsning.
- CLP. Klassificering av kemiska produkter samt hur de ska märkas och förpackas på ett korrekt sätt.
Skapa en systematik
När du som arbetsgivare har koll på samtliga delar ovan – då har du gjort det du kan som för ett hållbart kemikaliearbete på arbetsplatsen. Sedan gäller det att inte stanna upp, andas ut och bli passiv. Nej, nu är det dags att få systematik i det hela, med rutiner, processer och kanske ett årshjul. Under ett år finns vissa hållpunkter att följa upp, dessa kan vara lätt att missa. Vi kan hitta ett arbetsätt för att hålla kemikaliearbetet igång.